|
kamieniołom Odra w Opolu |
| Autor |
Wiadomość |
Dawid Mazurek
bosman

|
Wysłany: 2009-04-22, 17:26
|
|
|
Witaj!
1) Bezpośrednio koło cementowni znajduje się stare wyrobisko (Odra 1 = Odra Stara). Lepiej szukać w Odrze 2 (Odrze Nowej) położonej bardziej w stronę osiedla Chabrów. Oba wyrobiska połączone są podziemnym tunelem (dodatkowa atrakcja, ale trzeba uważać na podziemną kolejkę ).
2) W kamieniołomie występują różne piękne skamieniałości. Konkretne gatunki ograniczone są do konkretnych poziomów, lub wręcz horyzontów - bez odpowiedniej znajomości profilu nie da się w tym tak łatwo zorientować. Natomiast jeśli chodzi o lokalizacje w dwuwymiarze - trzeba trochę pochodzić, poszukać i mieć szczęście. Coś wszędzie się znajdzie.
3) Jak na terenie każdej czynnej kopalni teoretycznie potrzebna jest zgoda, ale w weekend, daleko od koparek, nikt nie powinien robić problemów. Kaski jak najbardziej powinny być. Dzieci pod ścisłą opieką i najlepiej nie pod ścianami (z których może się sypać).
Daj na priva jakieś dane kontaktowe, to się chętnie z moją dziewczyną kiedyś wybierzemy na wspólne wykopki. |
_________________ "Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem" - William z Ockham |
|
|
|
 |
ann
|
Wysłany: 2009-04-23, 13:14
|
|
|
Bardzo dziękuję!
już piszę PW |
|
|
|
 |
Dawid Mazurek
bosman

|
Wysłany: 2009-06-08, 21:43
|
|
|
| Trochę przykro, że po wspólnej wycieczce (pokazaniu co i jak), kontakt mejlowy się urwał... No cóż... |
_________________ "Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem" - William z Ockham |
|
|
|
 |
ann
|
Wysłany: 2009-06-14, 15:34
|
|
|
Bardzo przepraszamy.
Głupio mi strasznie.
wyprawa była wspaniała i starszy syn bardzo był pod wrażeniem wyprawy z prawdziwymi paleontologami!
Teraz dzieci nam się pochorowały i kichają już 40ty tydzień....
Logistyka leży i kwiczy.
Czy fotki dotarły do Was? Moja połówka miała wysłać - i w końcu nie wiem, czy wysłał.
Mam straszne zaległości w wielu sprawach - a teraz jeszcze służbowy wyjazd za niedługo.
Jak mi się przewalą rzeczy pracowe i wyjdę na prostą - obfotografuję wszystko jeszcze raz i prześlę mailem. Marzy nam się powtórka z wyprawy na kamieniołom - ale już nie będziemy znosić tylu kilogramów łupów
Możemy się wstępnie umówić na spotkanie na połowę lipca?
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2009-06-14, 15:36 ]
upgrade: nie 40-ty tydzień (tak źle nie jest), ale 4-ty tydzień kichają młodzi. |
|
|
|
 |
Dawid Mazurek
bosman

|
Wysłany: 2009-06-15, 20:10
|
|
|
No w porządku - przecież się nie obrażam Mąż "coś tam" przesłał Do kamieniołomu chętnie, ale dopiero po 18 lipca - do tego czasu prowadzę wykopki w Krasiejowie, no chyba, że jeszcze w czerwcu się trafi jakiś wolny weekend... |
|
|
|
 |
Puszek
|
Wysłany: 2009-07-30, 00:27
|
|
|
Po dłuuugiej przerwie wreszcie gdzieś bym się wybrał ;P z chęcią do Opola na kamieniołomy i z jeszcze większą chęcią w większej grupie (nie sam). Jeśli ktoś da znać kiedy się wybiera na kamieniołom to się na to pisze.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ann
|
Wysłany: 2009-09-01, 17:10
|
|
|
Też byśmy się wybrali - z fachowym doradztwem to sama przyjemność
Młotki tylko musimy kupić (bo ostatnio fatalne mieliśmy) i młodsze dziecię się zapowiedziało, że też idzie koniecznie.
Przy czym najbliższy weekend odpada nam bo dziecię starsze ma imprezy urodzinowe koleżanek (uspołecznia się). |
|
|
|
 |
tribal216
WNoZ
|
Wysłany: 2009-10-07, 11:45
|
|
|
witam.chcialem sie zapytac o inne miejscowki poza Odra w rejonie Opola i co tam mozna ewentualnie znalesc pzdr |
_________________ Life is a travel...... so Fascinating things are not for everyone. |
|
|
|
 |
dubai24
|
Wysłany: 2010-07-21, 17:59
|
|
|
Witam, wkońcu i ja trafiłem na wasze strony Coś tu ucichło. Wybiera się ktoś na dniach na tą Odrę ?? Jestem bardzo zainteresowany i ciekawy czy i mi się coś trafi ?? Ten amonit ze zdjęcia jest niesamowity !! Wiele osób mówi, że na ziemi opolskiej nie trafiają się takie olbżymy, a najlepiej to do Ogrodzieńca ... tam ponoć metrowy okaz się komuś trafił |
|
|
|
 |
Dawid Mazurek
bosman

|
Wysłany: 2010-07-21, 20:02
|
|
|
dubai24, największe w Polsce są z Opola. Ogrodzieniec się chowa |
|
|
|
 |
dubai24
|
Wysłany: 2010-07-21, 21:22
|
|
|
no jak wspomniałem, ten wasz okaz robi wrażenie a ja musze się tam wybrać .... |
|
|
|
 |
hoploscaphit
Naczelny Heteromorf

|
Wysłany: 2010-07-21, 23:56
|
|
|
| Dawid Mazurek napisał/a: | dubai24, największe w Polsce są z Opola. Ogrodzieniec się chowa |
Powiedzmy Dawidzie ze oficjalnie sa najwieksze |
_________________ http://zegarsmierci.info/cena-zwlok |
|
|
|
 |
dubai24
|
Wysłany: 2010-07-22, 13:22
|
|
|
| ... no a ja właśnie wróciłem z tej Odry. I szczerze to jestem troszkę zawiedziony. Nie znalazłem żadnego amonita. Przyznam że jest tam dosyć duży wybór w skamielinach, ale pojechałem głównie dla amonitów (jedynie duże odciski, ale nie warto było brać tak dużej skały dla odcisku, wielkość może i podobna to tego waszego dużego okazu). Widocznie szukałem nie tam gdzie trzeba. Byłem przy samym końcu w stronę obwodnicy, szukałem raczej na obrzeżach kamieniołomu, i udało mi się zejść prawie całkiem na dół przy końcu, lecz trwały tam jakieś pracy wydobywcze, no i nie za bardzo jak tam było pochodzić. Wszędzie tabliczki z ostrzeżeniami. Wolałem nie ryzykować aż zanadto. Spędziłem tam jakieś 2 godzinki. Znalazłem : małże, ramieniorogi, jakieś skrzypy chyba i chyba coś z gąbek i coś tam jeszcze, później dokładnie spojrzę, bo słońce mnie dobiło, i nie mam na nic siły. Troszkę się nawdychałem maczanego wapnia, albo czegoś innego. Gdzieś tam przy końcu jest jakieś skalne źródełko. Doskonale je słychać w sklale, fajny odgłos. No a przy okazji unosił się tam specyficzny zapach "wapna". Przyznam że szukanie tutaj to sama przyjemność, a zwłaszcza kamień, który jest na tyle miękki i kruchy, że idzie z niego łatwo wydobyć daną skamielinę, chociaż nie wszędzie. Nie to co gdzie indziej. To chyba głównie przez kredę. Nie znam się za bardzo. A znalazłem jeszcze troszkę krzemienia i niewielką ilość kalcytu. |
|
|
|
 |
dubai24
|
Wysłany: 2010-07-22, 14:12
|
|
|
Dobija mnie ten brak możliwości edycji swoich postów.
Poniżej kilka fotek ciekawych znalezisk, których nie brałem ze sobą, ze względu na gabaryty i na to że już byłem pełny i zmęczony od słońca. Powiedzcie mi co to jest :
to chyba największy małż jakiego w życiu widziałem, miał na oko ok 25 cm - jeśli do małż, odcisk |
|
|
|
 |
Dawid Mazurek
bosman

|
Wysłany: 2010-07-22, 15:25
|
|
|
| Wszystko to małże z grupy inoceramów (ośródki, odciski, fragmenty skorup) + gąbka (2. od góry) + coś (gąbka? nora? - słabo widać, 3. od dołu) . |
|
|
|
 |
|
|