|
Polskie Forum Sympatyków Paleontologii
www.paleontologia.pl
|
|
Skamieniałe drewno |
| Autor |
Wiadomość |
Konrad
|
Wysłany: 2007-02-23, 02:53 Skamieniałe drewno
|
|
|
Mam małe zapytanie: gdzie można zaopatrzyć się w skamieniałe drewno, potrzebuje 2-3 ok 15 cm kawałki do nowo zakładanego akwarium holenderskiego - rewelacyjnie wygląda wśród bujnej roślinności Może ma ktoś odsprzedać jakieś okazy... |
|
|
|
 |
zjelon
Administrator Memento mori

|
Wysłany: 2007-02-23, 07:32
|
|
|
| Cytat: | | Może ma ktoś odsprzedać jakieś okazy... |
Jak dla mnie to,,świętokradztwo,, (namawianie do handlu) i blokuje temat.
Choć proponowana forma ekspozycji nader ciekawa .
Na marginesie zaznaczę, iż tego typu (ładnie spreparowane w modłę skamieniałą) drewno można kupić w każdym większym sklepie zoologicznym.
[ Dodano: 2007-02-23, 07:34 ]
Bojkotuje miało być . |
_________________ Pozdrawiam Zbyszek |
|
|
|
 |
dachenoceras

|
Wysłany: 2007-02-23, 10:54
|
|
|
Spoko ja mam w domu kamienie w akwarium, spieszę dodać - w nie swoim - sprowadzane aż z Japoni, bo w jakimś typie akwarium tylko takie podkreślaja coś tam.
A skoro jesteś z KRK to jak juz odwiedzisz zoologiczny i wcisna ci cos drewnopodobne to idz kiedyś na giełdę minerałów i skamieniałości, są kilka razy w roku a plakatów ciężko nie dostrzec. |
_________________ Odsłonięcie - termin geologiczny, określający doskonałe miejsce, do zapalenia kolejnego papierosa. |
|
|
|
 |
zjelon
Administrator Memento mori

|
Wysłany: 2007-02-23, 18:43
|
|
|
| Cytat: | | Spoko ja mam w domu kamienie w akwarium, |
Nie chodzi o sposób ekspozycji, ale ;
Konrad
,, Może ma ktoś odsprzedać jakieś okazy...,, |
_________________ Pozdrawiam Zbyszek |
|
|
|
 |
dachenoceras

|
Wysłany: 2007-02-23, 19:03
|
|
|
| Cytat: | | ,, Może ma ktoś odsprzedać jakieś okazy...,, |
Proponuje glinkę grójecka lub ewentualnie jakieś mułowce, aby zbiornikowi był też demonstracją procesów wietrzenia. |
_________________ Odsłonięcie - termin geologiczny, określający doskonałe miejsce, do zapalenia kolejnego papierosa. |
|
|
|
 |
Konrad
|
Wysłany: 2007-02-24, 13:05
|
|
|
Przepraszam za to "odsprzedam", nie zdawałem sobie sprawy, że tak to odbierzecie W sklepie zoologicznym może mają różne skałki, ale na pewno nie takie o jakie mi chodzi. Pozostaje giełda minerałów jednak kiedy ona będzie-nie wiem, a ja teraz już to aqua zakładam. Prędzej czy później zdobędę te skałki i wyśle Wam zdjęcie mojego baniaczka Pozdrawiam... |
|
|
|
 |
kamil

|
Wysłany: 2007-02-24, 21:31
|
|
|
| Proponuje coś innego bardzo przypominające skamieniałe drewno a mianowicie różnego rodzaju łupki. Są łudząco podobne do drewna w zasadzie można odróżnić je tylko z bardzo bliska. Te co ja widuje są o tyle ciekawe, iż mają refleksy świetlne które gdyby odpowiedno podświetlić dały by ciekawy efekt. Tak więc może tym się warto zainteresować? |
|
|
|
 |
Konrad
|
Wysłany: 2007-02-24, 22:30
|
|
|
| Z tego ci mi wiadomo, łupki się nie nadają do takiego akwarium, ponieważ zmieniają parametry wody (twardość węglowa i ogólna), co może wiązać się ze złym przyswajaniem mikro i makro elementów przez rośliny. Może znacie jakieś jeszcze ciekawe skałki których mógłbym użyć, a żeby nie zmieniały parametrów wody? |
|
|
|
 |
moozg
WG UW

|
Wysłany: 2007-02-25, 11:01
|
|
|
a skad te info?
wiesz lupki to szeroke pojecie, moga byc krystaliczne jak i osadowe...
lupki ilowcowe, mulowcowe, o spoiwie krzemionkowwym, weglanowym, zelazistym...
lupki krystaliczne lyszczykowe, kwarcytowe itp. itd.
zazwyczja do akwarium uzywa sie tych drugich, zbudowane sa one z krzemianow, ktore ne rozpuszczaja sie w wodzie i nie zmienia ci chemizmu
sporo tago w sprzedazy jest
warto zwrocic tez uwage na stopien zwietrzenia lupka...
no i cos wiedziec wiecej o danym lupku,
bo np. lupkow serycotowo-chlorytowo-kwarcowych z Wiesciszowic bym nie wrzucil do akwarium ze wzgledu na obecnosc w nich pirytu a takze produktow jego rozkladu...
ale taki z jeglowej, bo odpowiednim wymyciu z kaolinu, mysle ze nadawalby sie idealnie |
_________________ Grzegorz Bijak
-----> www.geologia.prv.pl <---- |
|
|
|
 |
crestiksa
crestiksa

|
Wysłany: 2009-10-21, 03:45 Skamieniałe drewno
|
|
|
Może w pistoletach Kaukaskich, tych z głowicą w kształcie kuli. Problem w tym że one są okuwane w całości blachą i oklejone skórą, trudno więc stwierdzić czy są z jałowca. Drewno to jest bardzo wytrzymałe, być może że było do tego celu wykorzystane. Osobiście nie spotkałem się w literaturze z takim opisem. Jeśli rosjanie wykorzystywali brzozę to mogli z powodzeniem wykorzystać jałowiec.
Pozdrowienia, Mariusz W. |
_________________ Íóćíî îáîđóäîâŕíčĺ óěíîăî äîěŕ: <u>óěíűé äîě ěóëüňčđóě</u>. Áóäü óěíĺĺ! Đŕáîňŕé ăîëîâîé. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|