Strona Główna Polskie Forum Sympatyków Paleontologii
www.paleontologia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
trzonowiec
Autor Wiadomość
kamil 

Wysłany: 2009-10-22, 18:17   trzonowiec

Gratka dla doktorka

wstępnie oznaczony jako koński, ale sam nie wiem nie znam się.

Piotr Bajdek 

Wysłany: 2009-10-22, 18:39   

Z podanym przez Ciebie linkiem jest coś nie tak - wchodzi strona główna fotosik.pl
Ząb koński nie jest, gratulacje :!: :D

kamil 

Wysłany: 2009-10-23, 00:15   

To generalnie nie miało się otwierać
tu jest full
http://www.fotosik.pl/pok...4afed4769d.html
To nie koń to robi się ciekawiej.....

Piotr Bajdek 

Wysłany: 2009-10-23, 01:35   

Mam trochę starych plejstoceńskich zębów i zbierałem też te współczesne krowie i końskie by mieć porównanie. Nie widzę dobrze na zdjęciach tego czego szukam, by powiedzieć na pewno czy współczesny, czy nie, ale obstawiam raczej, że ma swoje tysiące lat :D . Możesz zrobić jakieś zbliżenia powierzchni przełamów oraz pęknięć w szkliwie? Podasz kontekst znaleziska :?:

[ Dodano: 2009-10-23, 01:40 ]
Wygląda mi ostatecznie na prehistoryczny :D .

kamil 

Wysłany: 2009-10-23, 14:03   

Jest widoczna polewa wapienna całkiem sporej grubości nawet do 0,5 cm jakoś. Dendryty to chyba dobrze widać. Z 4 korzeni ostał sie jeden fragmentarycznie. Miejsca jakiś uszkodzeń są wygładzone był więc transport a dalej jest na nich wapiena polewa. Leżał sobie na rumowisku w Mokrzeszowie wraz z innymi fluwioglajałami sprzed 200tyś. Piotr twierdzi że koński a widział go na żywo. Może ktoś ma tu większe doświadczenie.

Piotr Bajdek 

Wysłany: 2009-10-23, 18:53   

kamil napisał/a:
Jest widoczna polewa wapienna całkiem sporej grubości nawet do 0,5 cm jakoś. Dendryty to chyba dobrze widać. Z 4 korzeni ostał sie jeden fragmentarycznie. Miejsca jakiś uszkodzeń są wygładzone był więc transport a dalej jest na nich wapiena polewa. Leżał sobie na rumowisku w Mokrzeszowie wraz z innymi fluwioglajałami sprzed 200tyś. Piotr twierdzi że koński a widział go na żywo. Może ktoś ma tu większe doświadczenie.
Racja - koński, przyznaję rację :D . Zmyliła mnie jego niekompletność. Przynajmniej w tym, że nie współczesny miałem rację :) .

Odpowiedz do tematu