|
trzonowiec |
| Autor |
Wiadomość |
kamil

|
Wysłany: 2009-10-22, 18:17 trzonowiec
|
|
|
Gratka dla doktorka
wstępnie oznaczony jako koński, ale sam nie wiem nie znam się. |
|
|
|
 |
Piotr Bajdek

|
Wysłany: 2009-10-22, 18:39
|
|
|
Z podanym przez Ciebie linkiem jest coś nie tak - wchodzi strona główna fotosik.pl
Ząb koński nie jest, gratulacje |
|
|
|
 |
kamil

|
|
|
|
 |
Piotr Bajdek

|
Wysłany: 2009-10-23, 01:35
|
|
|
Mam trochę starych plejstoceńskich zębów i zbierałem też te współczesne krowie i końskie by mieć porównanie. Nie widzę dobrze na zdjęciach tego czego szukam, by powiedzieć na pewno czy współczesny, czy nie, ale obstawiam raczej, że ma swoje tysiące lat . Możesz zrobić jakieś zbliżenia powierzchni przełamów oraz pęknięć w szkliwie? Podasz kontekst znaleziska
[ Dodano: 2009-10-23, 01:40 ]
Wygląda mi ostatecznie na prehistoryczny . |
|
|
|
 |
kamil

|
Wysłany: 2009-10-23, 14:03
|
|
|
| Jest widoczna polewa wapienna całkiem sporej grubości nawet do 0,5 cm jakoś. Dendryty to chyba dobrze widać. Z 4 korzeni ostał sie jeden fragmentarycznie. Miejsca jakiś uszkodzeń są wygładzone był więc transport a dalej jest na nich wapiena polewa. Leżał sobie na rumowisku w Mokrzeszowie wraz z innymi fluwioglajałami sprzed 200tyś. Piotr twierdzi że koński a widział go na żywo. Może ktoś ma tu większe doświadczenie. |
|
|
|
 |
Piotr Bajdek

|
Wysłany: 2009-10-23, 18:53
|
|
|
| kamil napisał/a: | | Jest widoczna polewa wapienna całkiem sporej grubości nawet do 0,5 cm jakoś. Dendryty to chyba dobrze widać. Z 4 korzeni ostał sie jeden fragmentarycznie. Miejsca jakiś uszkodzeń są wygładzone był więc transport a dalej jest na nich wapiena polewa. Leżał sobie na rumowisku w Mokrzeszowie wraz z innymi fluwioglajałami sprzed 200tyś. Piotr twierdzi że koński a widział go na żywo. Może ktoś ma tu większe doświadczenie. | Racja - koński, przyznaję rację . Zmyliła mnie jego niekompletność. Przynajmniej w tym, że nie współczesny miałem rację . |
|
|
|
 |
|
|