Strona Główna Polskie Forum Sympatyków Paleontologii
www.paleontologia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Microconchida (Tentaculita)
Autor Wiadomość
Dawid Mazurek 
bosman

Wysłany: 2010-01-31, 12:10   Microconchida (Tentaculita)

W dzisiejszych zbiornikach wody słonej występują, czasem masowo, spiralnie zwinięte rurki wieloszczetów z rodzaju Spirorbis. Rureczki tego typu, znane w zapisie kopalnym od ordowiku, w literaturze powszechnie zaliczano do tego właśnie rodzaju. Podobne mogły być też tworzone przez wieloszczety z grupy serpulidów. Jednak w ostatnich latach konkluzywnie ustalono, w oparciu o mikrostrukturę (rurki najczęściej poprzebijane przez pory) i przebieg wczesnej ontogenezy (butelkowaty początek rurki, zamiast wolno otwartego), że przed-kredowe, słodko- i słono-wodne spirorbiformy, to w rzeczywistości wyspecjalizowana grupa tentakulitów! Opuszczone przez mikrokonchidy nisze zostały wypełnione przez prawdziwe wieloszczety dopiero w kredzie.

Polecana literatura (w kolejności chronologicznej):

Taylor, P.D. & Vinn, O. 2006. Convergent morphology in small spiral worm tubes ('Spirorbis') and its palaeoenvironmental implications. Journal of the Geological Society, London: 163: 225-228.

Vinn, O. & Taylor, P.D. 2007. Microconchid tubeworms from the Jurassic of England and France. Acta Palaeontologica Polonica 52 (2): 391-399.
http://app.pan.pl/archive...2/app52-391.pdf

Zatoń, M. & Taylor, P.D. 2009. Microconchids (Tentaculita) from the Middle Jurassic of Poland. Bulletin of Geosciences 84 (4): 653-660.
http://www.geology.cz/bul.../1167_zaton.pdf

współczesne Spirorbis spirorbis (za Wikipedia.org)

amatorskie zdjęcia (robione w warunkach domowych) moich okazów mikrokonchidów na karbońskich małżach Górnego Śląska

Michaił 

Wysłany: 2010-01-31, 15:28   

Dawidzie, jesli ma ochote, to moge Twoje okazy rzucic na sema, moze cos by z tego ciekawego wyszło :) Z tego co wiem, z Polski poza jurajskimi nikt se nimi nie zajmowal na powaznie.

Dawid Mazurek 
bosman

Wysłany: 2010-01-31, 15:44   

Nie sądziłem, że chciałoby Ci się rzucać okiem też na paleozoiczne, ale skoro tak - chętnie przekażę cały mój skromny zbiór. Nie ma tego wiele i niezbyt pięknie zachowane, ale są. W takim razie jutro wyślę na adres zakładowy - pasuje? :)

Michaił 

Wysłany: 2010-01-31, 16:10   

jak najbardziej:) wrzuce je na sema, zobaczymy co wyjdzie. Jeśli okazą sie byc w miare dobrze zachowane w mikroskali to pójdziemy dalej, a jesli nie, to trudno, odesle materiał :) warto spróbować:) Tylko prosze zabezpiecz okazy :) Ostatnio otrzymałem okazy sproszkowane, w sam raz na analize roentgenowską :)

Dawid Mazurek 
bosman

Wysłany: 2010-02-01, 12:16   

Dobrze zapakowane i wysłane. Większość jest na małżach, ale część luźno w osadzie, lub na florze... Straszne maleństwa, zakurzone(!) i na pierwszy rzut oka niezbyt dobrze rokujące, ale jak się przydadzą to OK. Tylko i wyłącznie w wypadku gdyby nadawały się do śmieci, interesuje mnie zwrot (może być osobisty, przy okazji). Dorzuciłem też płone, dobrze zachowane, małże - w razie potrzeby identyfikacji na czym te akurat mikrokonchidy siedziały. Fascynująca grupa, ale na szczęście mam na tyle samodyscypliny, żeby się zbytnio nie wgłębiać w tematy odległe od problematyki doktoratu (choć chodzi mi ich po głowie sporo) - dlatego też okazy nie poszły pod SEM u mnie w Instytucie :wink:
Pozdrawiam, Dawid

Michaił 

Wysłany: 2010-02-01, 12:19   

Jasne nie ma sprawy, dzieki wielkie. Jak je tylko dostane to dam znać i niedługo poinformuje o pierwszych rezultatach.

Odpowiedz do tematu