Strona Główna Polskie Forum Sympatyków Paleontologii
www.paleontologia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwagi do Atlasu
Autor Wiadomość
zjelon 
Administrator
Memento mori

Wysłany: 2010-03-09, 14:09   

Lukasz napisał/a:
Mysle ze wymog podania miejscowki moze spowodowac, ze sporo zdjec dobrych i ciekawych okazow nie naplynie... albo naplyna z lipna lokalizacja.

tak, opublikowane w APP, ale tajemnica ;) :) ,
dobra może poprzestać na regionie, a może faktycznie wedlug typów, ok na razie zbieram materiał. później zrobie próbki wgłądowki i wybierzemy.

Redbor 
Muzeum Minerałów

Wysłany: 2010-03-09, 17:29   

Ludzie zróbmy wreszcie coś porządnego. Coś co się będzie liczyć nie tylko wśród kolekcjonerów i nie talko w Polsce ale i na świecie. Z naukowego punktu widzenia okaz bez podanej lokalizacji jest praktycznie bezwartościowy. My wprawdzie w większości nie jesteśmy naukowcami ale pokażmy że wcale nie jesteśmy od nich gorsi. Przez te wszystkie tajemnice jesteśmy ciągle traktowani jak zło konieczne. Pokażmy że stać nas na zrobienie czegoś czego nie powstydzili by się nawet rasowi naukowcy. Poza tym co się stanie że podacie że np. amonit pochodzi z Włodowic czy z Opola. Nikt wam nie każe pisać w której warstwie albo w którym dołku go znaleźliście. A ponadto nie ma przymusu. Jeżeli ktoś chce utrzymać lokalizację w tajemnicy to może po prostu nie dawać fotografii. Myślę że powszechnie znanych lokalizacji jest wystarczająco dużo żeby z naszego atlasu zrobić potęgę. Poza tym nadal upieram się żeby zrobić to według systematyki. Stron z okazami z poszczególnych lokalizacji jest już dość dużo w internecie więc po co je powtarzać. Wystarczy zrobić jeden post gdzie będzie można zamieszczać odpowiednie linki z krótkim opisem strony Układ systematyczny będzie bardziej czytelny i ułatwi rozpoznawanie podobnych skamieniałości pochodzących również z innych lokalizacji.

Piotr Bajdek 

Wysłany: 2010-03-09, 17:57   

Myślę, że według systematyki jest sensowniej. Większość amatorów chcących oznaczyć okaz ma go "skądś", raczej nie z jakiegoś znanego stanowiska. Okaz znaleźli w ogródku, na wycieczce, dostali od znajomego, kupili na giełdzie itd. Oznaczanie okazów po stanowiskach jest niepraktyczne, liczba stanowisk jest nieskończona, a stastematyka jest jakoś uporządkowana. Moje luźne myśli, ale naprawdę uważam, że uporządkowanie okazów według sytematyki jest lepsze. Natomiast wyszukiwarkę według stanowisk można stworzyć.

[ Dodano: 2010-03-09, 18:01 ]
Myślę, że jeden Perisphinctes powienien być koło drugiego Perisphinctes'a z innego gatunku, a nie w zupełnie innym dziale, bo znaleziony 100 km dalej...

lama 
Marcin Pałdyna

Wysłany: 2010-03-09, 18:04   

nie zgadzam sie z toba miejsce znalezienia tez jest ważne (Opis stanowiska i warstwy np Serranus Rogii warstwy menilitowe )

[ Dodano: 2010-03-09, 18:05 ]
proponuje podzal na ery

Lukasz 

Wysłany: 2010-03-09, 18:20   

A ja proponuje zdac sie na dyktatora bo inaczej skonczy sie jak pod Pilawcami. Dyktatorem mianuje tego, ktory poswieci swoj czas na zrobienie takiej bazy (Zjelon, cieszysz sie?).

Dyktator ma prawo selekcji nadeslanego towaru oraz wyslania go do forumowych uczonych w celu weryfikacji oznaczen.

Dziekuje za przyznanie mi racji.

Redbor 
Muzeum Minerałów

Wysłany: 2010-03-09, 20:31   

Oczywiście że opis stanowiska i warstwy jest ważny tylko że w znacznej części znalezisk niewykonalny. Wielu kolekcjonerów nie ma zielonego pojęcia z jakich warstw wykuwa swoje okazy. Wiele okazów znajduje się w rumoszu lub na polach lub hałdach. Oczywiście można pokusić się o ustalenie z jakiej warstwy pochodzą ale będą to w pewnym sensie spekulacje. Rzeczywiste oznaczenie może nastąpić tylko wtedy gdy wykuwa się okaz z calizny. Uważam więc że jeżeli ktoś może podać takie dane to dobrze ale jeżeli nie da się tego określić to nie należy dyskredytować skamieniałości. Wystarczy że poda tylko lokalizację.

lama 
Marcin Pałdyna

Wysłany: 2010-03-09, 20:41   

Ja zostałem wyuczony zeby wkuwac sie w profil skalny. Moje okazy pochodza z profilu a nie z haudy. Uwarzam ze prawdziwy pasjonat jak chce to znajdze informacje o geologii swojego terenu .

[ Dodano: 2010-03-09, 20:43 ]
uważam (korekta)

Piotr Bajdek 

Wysłany: 2010-03-09, 21:33   

lama napisał/a:
Ja zostałem wyuczony zeby wkuwac sie w profil skalny. Moje okazy pochodza z profilu a nie z haudy. Uwarzam ze prawdziwy pasjonat jak chce to znajdze informacje o geologii swojego terenu .

[ Dodano: 2010-03-09, 20:43 ]
uważam (korekta)

Przesadzasz troszkę. To zależy jakiego rodzaju badania chcesz przeprowadzić na swoich okazach. Czasem nie ma dużego znaczenia, czy okaz pochodzi z profilu, czy był znaleziony luzem. Zależy to od specyfiki badań.

Natomiast co w przypadku eratyków? One stanowią źródło okazów na większości obszaru naszego kraju. Są od razu skreślone? Są w nich za to takie rzeczy, jakich nigdzie indziej w Polsce jeszcze nie znaleziono ze względu na uwarunkowania geologiczne.

zjelon 
Administrator
Memento mori

Wysłany: 2010-03-10, 08:40   

na razie czekam na materiały, jak bedzie tego na tyle aby coś z tego sensownego ułożyć to samo wyjdzie z opisów czy systematycznie czy miejscówkowo czy jeszcze inaczej,
co do weryfikacji naukowej, hm no zawsze będzie można opis przedyskutować ;) :D

zjelon 
Administrator
Memento mori

Wysłany: 2010-03-13, 19:56   

Hm no i co, może być w tej formie?
http://www.paleontologia....wforum.php?f=29

Redbor 
Muzeum Minerałów

Wysłany: 2010-03-13, 21:09   

Dobrze wygląda. Zobaczymy co będzie dalej. Ja jestem w trakcie robienia zdjęć. Mam nadzieję że inni też bo jak na razie wątek się urwał.

Jakub Liberski 

Wysłany: 2010-03-13, 21:55   

Jak typowy Polak zacznę od narzekania ;-)
Brakuje mi tam skali.
A tak na poważnie - pomysł rewelacyjny. Też dorzucę coś ze swoich okazów.

Piotr Bajdek 

Wysłany: 2010-03-14, 10:59   

i średniki zamiast dwukropków... brak spacji na koniec... błąd w nazwisku...

Erik 

Wysłany: 2010-03-14, 11:06   

WITAM!
Pomysł dobry!
Ale wtące tu tez swoje 3 grosze.
Skala oczywiście
W przypadku muszli mięczków,KONIECZNY !-OPIS,BIOMETRIA,ZDJĘCIA RÓZNYCH STRON MUSZLI
Zamieszczenie zdjęcia samego okazu muszli to jak strzelanie niewidomego do tarczy...

POZDRAWIAM!

joszq 

Wysłany: 2010-03-14, 11:38   

niestety narazie nie mam czasu aby podesłać zdjęcia, ale jak kogoś interesują skamieniałości z Zalasu i kredy krakowskiej zapraszam na swoją stronę: http://student.agh.edu.pl/~fosil/
jeśli ktoś będzie mógł mi pomóc w opisaniu no nameów będę ogromnie wdzięczny

Odpowiedz do tematu